Dlaczego koty tak dużo śpią?

Dlaczego koty tak dużo śpią?

Miłośnik kotów? Ile zdjęć śpiącego kota masz na swoim telefonie? Dużo, prawda? Są takie urocze, kiedy śpią… takie urocze. Ale wtedy zawsze śpią. W porządku, nie zawsze, ale często. Dlaczego?

Prawda jest taka, że ​​koty …

Ryś – Lynx lynx

Ryś – Lynx lynx

Dawniej ryś, największy kotowaty Europy, zamieszkiwał lasy europejskie oraz północnej Azji i Ameryki. Dziś spotyka się go tylko na północy, wschodzie i południowym wschodzie Europy i w Ameryce Północnej. Próbuje się go jednak reintrodukować w regionach, …

Żbik – Felis silvestris

Żbik – Felis silvestris

Kotowate mają wypukłą czaszkę, zaznaczone łuki brwiowe, krótki i zaokrąglony pysk tak, że głowa ich wygląda na całkowicie okrągłą. Jako nocni łowcy mają doskonały wzrok i słuch, ale węch słabo rozwinięty. Wsuwane pazury służą do chwytania …

Jaguar cichy myśliwy

Opis dzikiego kota jaguara.

Jaguar jest drapieżnym ssakiem z rodziny kotowatych.

Jest to trzeci, co do wielkości kot po tygrysie i lwie, największym i najpotężniejszym kotem drapieżnym na półkuli zachodniej.

Ze wszystkich gatunków kotowatych oraz drugą najmocniejszą wśród lądowych ssaków …

Karakal czyli ryś stepowy

Opis kota karakala.

Karakal, czyli ryś stepowy potocznie nazywany „czarne ucho” to kolejny drapieżny ssak z rodziny kotowatych.

Przeważnie występuje na Półwyspie Arabskim, w Afryce oraz Azji (Pakistan, Indie, Iran, Turkmenistan, Afganistan). Nie jest drapieżnikiem wybrednym, jeśli chodzi o …