Ryś – Lynx lynx

Ryś – Lynx lynx

Dawniej ryś, największy kotowaty Europy, zamieszkiwał lasy europejskie oraz północnej Azji i Ameryki. Dziś spotyka się go tylko na północy, wschodzie i południowym wschodzie Europy i w Ameryce Północnej. Próbuje się go jednak reintrodukować w regionach, które opuścił. Ryś bytuje w górskich lasach liściastych lub iglastych, nie uczęszczanych przez człowieka, w których może schronić się w skałach i niezgłębionym podszyciu. Jako dziki samotnik wychodzi na łowy nocą nie zwracając uwagi człowieka. Zimą zdradzają jego obecność na śniegu okrągłe i bez pazurów tropy. Odciski łap rysia mocno przypominają ślady kota, ale są znacznie większe. Odcisk przedniej łapy ma 5—7 cm długości i 5—7,5 cm szerokości, a wymiary odcisków łap tylnych są o 1 cm mniejsze (2). Gdy ryś zadomowi się w rejonie, w którym zwierzyna jeszcze się go nie wystrzega, potrafi dokonać prawdziwych spustoszeń, szczególnie wśród saren. Jest obdarzony silnym uzębieniem z bardzo rozwiniętymi kłami (3), które pozwalają mu na wyrywanie dużych kawałów mięsa u zwierzyny grubej oraz na całkowite pożeranie mniejszej zdobyczy. Zwierzęta jednak szybko uczą się uciekać przed nim uważając go za straszliwego drapieżnika tak, że ryś musi się nieraz zadowolić osobnikami słabymi, chorymi lub niedojrzałymi. Działanie rysia ma więc efekt selektywny wśród zwierzyny grubej. Na terenie łowieckim rysia jeleniowate są bardziej okazałe: dostarczają myśliwym wspaniałych trofeów, a ich potomstwo odznacza się zdrowiem i wigorem.

Okres godowy trwa od lutego do marca. Ciąża trwa 70 dni. Samica rodzi dwa do czterech kociąt, które pozostają ślepe przez 16 do 17 dni. Matkę ssą przez dwa miesiące. Ryś żyje 25 lat.

Masa ciała dorosłego rysia wynosi od 18 do 38 kg. Jego żółtoczerwone futro ma brązowe cętki. Uszy kończą się pędzelkami z sierści, na policzkach ma bokobrody (1). Teren łowiecki rysia obejmuje powierzchnię 10—25 km². W ciągu jednej nocy ryś potrafi przebyć do 15 km, bo nie często ponownie poluje w tym samym miejscu. Na tym terenie znajduje się także kryjówka, w której samica rodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *